EXTRÁN GESZTENYÉS FATÖRZS

 

Ebben a roládban szinte egybeolvad és krémes, szaftos, mégis könnyű állagot, ízt alkot a kizárólag gesztenyés piskóta és a házilag főzött gesztenyés krém. Megfelelő választás igazán különleges alkalmakra a nosztalgia jegyében, valamint ha szeretnénk lenyűgözni a kóstoló közönséget.


 

Hozzávalók 30 x 35 cm-es tepsihez

 

a tésztához:

·         4 tojás

·         5 evőkanál víz

·         1 teáskanál méz

·         23 dkg Maroni natúr gesztenye

·         1/2 teáskanál szódabikarbóna

·         2 evőkanál rum

a krémhez:

·         2,5 dl kókusztej

·         3 tojássárgája

·         1 vaníliarúd

·         2 evőkanál kókuszolaj

·         2 evőkanál méz

·         35 dkg Maroni natúr gesztenye

·         1 teáskanál kakaópor

a díszítéshez:

·         34 szem aszalt áfonya

·         2 evőkanál Maroni natúr gesztenye

·         2 evőkanál kókusztej

·         1 evőkanál kakaópor

·         1 evőkanál kókuszolaj

·         1 teáskanál méz


 

A gesztenyés tésztához habverővel külön-külön fölverjük a tojások fehérjét és sárgáját, közben mindkettőhöz apránként hozzáadunk 2,5-2,5 evőkanál vizet. A sárgájába belekeverjük a mézet is, majd óvatosan összeforgatjuk a fehérjével, a gesztenyével és a szódabikarbónával. 170 fokon kb. 20 percig sütjük sütőpapírral bélelt tepsiben, majd föltekerve tortarácson hagyjuk hűlni.


A krémhez fölforrósítjuk a kókusztejet a vaníliarúd kikapart belsejével és a mézzel. Közben külön edényben kézi habverővel fölverjük a tojássárgáját. Lassan, fokozatosan hozzákeverjük a forró, vaníliás kókusztejet, majd alacsony lángon folyamatos keverés mellett krémmé főzzük. (Ne forraljuk föl!) Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és tiszta, hideg jénai tálba öntjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd elektromos habverővel krémesre és könnyűre keverjük úgy, hogy közben apránként hozzáadjuk a kókuszolajat, a natúr gesztenyét és a kakaóport. Meglocsoljuk a piskótát a rummal, rákenjük a krém felét, majd konyharuhával óvatosan föltekerjük. Vizes késsel egyenletesen a roládra kenjük a maradék krémet. Hűtőben tároljuk, amíg elkészítjük a díszítést.

Forró vízbe tesszük az áfonyát, hogy megpuhuljon és megduzzadjon.

A csokoládémázhoz kb. három percig főzzük a kókusztejet a kakaóporral, míg be nem sűrűsödik. Ekkor levesszük a gázról, és hozzákeverjük a kókuszolajat meg a mézet is.

Megszórjuk a rolád tetejét a gesztenyedarával, tetszés szerint megöntözzük a csokoládéval, majd kirakjuk a lecsöpögtetett áfonyával. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

 

A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.