CSOKOLÁDÉS GESZTENYETORTA

 Hozzávalók

a gesztenyés lapokhoz:

·         60 dkg Maroni bio gesztenyepüré

·         20 dkg vaj

·         4 tojássárgája

·         4 egész tojás

·         2 teáskanál sütőpor

a csokoládékrémhez:

·         6 tojás

·         30 dkg cukor

·         3 evőkanál kakaópor

·         15 dkg étcsokoládé

·         30 dkg vaj

a díszítéshez:

·         kb. 10 dkg mogyoró

·         10 dkg étcsokoládé

·         2 dkg vaj

·         pár szem Hámozott egész gesztenye

·         5 dkg cukor

 

A gesztenyés lapokhoz habosra kavarjuk a gesz-tenyepürét a puha vajjal, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojássárgákat és az egész tojásokat, végül a sütőport is.

10 lapot sütünk a masszából a következőképpen. Sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű sütőlemezre kenjük a massza tizedét. 180 fokra melegített sütőben kb. 10 percig sütjük, vagy addig, amíg barnulni nem kezd a tészta széle.

A csokoládékrémhez feldaraboljuk, majd mikró-ban vagy gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét. Fakanállal fehéredésig kavarjuk a tojást a cukorral, majd kézi habverőre váltunk, és gőz fölé tesszük a tojást. További 5-6 percig kever-getjük. A gőzről levéve hozzáadjuk a kakaóport meg a felolvadt étcsokoládét, és az egészet alaposan kikeverjük. 3-4 órán át hűtjük, mialatt egészen besűrűsödik. Ezután mixerrel fellazítjuk, majd több részletben hozzákeverjük a lágy vajat.
Megtöltjük a lapokat a krémmel, a torta oldalát is bevonjuk vele, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

A díszítéshez felolvasztjuk a csokoládét a vajjal, majd rusztikusan a lehűlt torta tetejére kenjük. A torta oldalát apróra vágott mogyoróval díszítjük.
A gesztenyedíszhez világos karamellt készítünk 5-6 dkg cukorból, majd megvárjuk, míg annyira kihűl, hogy a belemártott, majd kihúzott gyufa-szálról csak lassan folydogál le. Fogpiszkálót szúrunk a gesztenye szélesebb részébe, és a karamellbe mártjuk vele a gyümölcsöt. Kiemelés közben vékony szál húzódik a karamellből. Addig tartjuk a gesztenyét, amíg teljesen meg nem 
köt a karamell. Lehet, hogy időközben többször újra kell olvasztani, majd visszahűteni. Ezt a díszítést csak tálalás előtt érdemes elkészíteni, mert nagyon hamar elolvad.

 

A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.