Miért jó, ha gesztenyét eszel?

Sziasztok!

Gesztenye Marci vagyok, a szuper erős gesztenyefiú!

Tudtátok, hogy a gesztenye már a római korban olyan értékes volt, hogy még az Alpokon keresztül is átvitték magukkal a légiósok?
Azt gondolták ugyan is, hogy ahol a gesztenye megterem, ott az emberek is bátran letelepedhetnek, városokat építhetnek.  A gesztenyét már az ókorban is előszeretettel ették. Legtöbbször serpenyőben kisütötték, gyakran megőrölték lisztté, és abból készítettek kását, vagy sütöttek kenyeret. A gesztenye telis-tele van energiával, amit már a katonák is felismertek.

Neked mi a kedvenc gesztenyés ételed, süteményed?
Tudtad, hogy ha gyakran eszel gesztenyét, akkor a benne lévő sok B-vitaminnak köszönhetően jobban tudsz a tanulásra figyelni, és akár még segítségedre lehet a jobb jegyek megszerzésében is. Ráadásul nagyon sok kalcium, magnézium, foszfor is található benne, amik fontosak az erős csontozatotok kialakulásában. Sőt! Kiemelkedően sok C-Vitamint is tartalmaz, ami főleg az őszi, és téli hónapokban szükséges ahhoz, hogy ellenállóbbak legyetek a betegségekkel szemben. Ha tehát sok gesztenyét eszel, akkor erős, és okos leszel.

A Gesztenye Marci natúr és meggydzsemmel töltött, kakaóba mártott gesztenye rudak nem csak  finomak, de nagyon egészségesek is! Kóstold meg őket, és meglátod, rögtön a kedvenc tízóraid, vagy uzsonnád lesz valamelyik.

A Gesztenye Marci rudak azért is egészségesek, mert a szokványos csokoládékkal szemben élelmi rostot is tartalmaznak, ráadásul igen nagy mennyiségben. Mivel csak kevés cukor van bennük, nyugodtan ehetsz belőlük egy-egy rudat, ha nagyon megéhezel akár ebéd előtt is. De egy tartalmas főétkezés után nyugodtan ehetsz egy Gesztenye Marci rudat.

Kíváncsi vagy, hogyan lesz a szúrós gesztenyéből krémes desszert?
A szelíd gesztenye a mérsékelt égövet kedveli, így Magyarországon is megterem. Szereti a sok napsütést, és a csapadékot. Képzeljétek, a szelídgesztenye fák egyivarú növények. Ez azt jelenti, hogy egy fán vannak a hímivarú, és a nőivarú virágai. Virágait nem csak a szél porozza, de a méhecskék is besegítenek a munkában.
Viszonylag későn, tavasz végén rügyezik, nyáron virágzik, és szeptemberre érik be a gyümölcse. Termése hasonlít a vad gesztenyéhez, de tüskéi puhábbak, sűrűbbek. Törzse zömök, csavarodott, és akár 20-30 méter magasra is megnőhet.
Biztosan láttatok már gesztenyesütőket, akik parázson sütik ősszel ezt a finom csemegét. Ősszel sokat ehetünk belőle frissen.

A megérett gesztenyét leverik a fáról, és elkerül a gesztenye gyárba, ahol szárítják, lisztté őrlik, majd feldolgozzák. Így készülök én is, Gesztenye Marci. Finom gesztenyepüré készül a gesztenye lisztből, rúddá sodornak, esetleg meggydzsemmel megtöltenek, majd finom kakaós masszába mártanak. Neked már nincs más dolgod, mint jóízűen elmajszolni.

Szereted a fejtörőket? Gyere, játssz velem!

Szerinted ehető-e a vad gesztenye?
igen
nem
Hogy hívják a kisgyerekek kedvenc gesztenye mesefiguráját?
Kipp-kopp
Hipp-hopp
Hány méter magasra nő meg a szelídgesztenye fa?
10-20
20-30
Kik terjesztették el a gesztenyét Európában?
Gladiátorok
Légiósok