Gesztenye Marci natúr és házi meggydzsemes gesztenyerudak

Mindkét gesztenyerúd a korszerű táplálkozásba jól beilleszthető desszert.
Korosztálytól függetlenül bárki számára kiváló élvezeti értékű édesség.

Különösen azoknak ajánlható, akik ügyelnek egészségük és testsúlyuk megőrzésére is. A gyermekek, fiatalok ízlésének, igényeinek eleget tesz, de a felnőttek körében is kedvelt. Fogyaszthatják várandós kismamák, sportolók, idősebbek is.

Kedvező táplálkozási tulajdonságait értékes alapanyagának, a gesztenyének köszönheti. Élvezeti értékét a gesztenyemassza jellegzetes ízén kívül a kakaómassza-bevonat adja. A Gesztenye Marci natúr gesztenyerúd 79%-át, a meggyes gesztenyerúdnak pedig 61 %-át gesztenyemassza alkotja.

Az egészségmegőrző táplálkozás elveinek megfelelően édességet, desszertet az étkezések befejező fogásaként ajánlott fogyasztani. Közülük is olyanokat ajánlatos választani, amelyek gyümölcsalapúak, kevesebb energiát, zsírt, cukrot és valamilyen értékes tápanyagot is (ásványi anyagok, vitaminok, élelmi rost) tartalmaznak. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Gesztenye Marci gesztenyerúd mindkét fajtája.

Az egészséges táplálkozás ajánlásai szerint hozzáadott cukorból (répacukor vagy kristálycukor) az összes energiának maximum 10%-a származzon. Egy darab gesztenyerúd 8,8 g illetve 9,9 g cukrot tartalmaz, ami a felnőttek és serdülők étrendjében 1-2 energiaszázalékot, kisgyermekek étrendjében kevéssel többet, 2-3 energiaszázalékot képvisel.

A szokványos csokoládékkal szemben a Gesztenye Marci rudak élelmi rostot is tartalmaznak. Egy darab gesztenyerúddal a gyermekek számára ajánlott mennyiség kb. 6-10%-a, fiatalok- és felnőttekének kb. 5-6%-a bevihető.

A gesztenyerúd viszonylag alacsony energiatartalma miatt testsúlycsökkentő diétában ha esetenként szerepel, akkor egy darab rúd egy 1500 kcal energiatartalmú étrendnek nem több mint 6%-át tartalmazza.

A termékek bizonyos táplálékallergiák illetve táplálékösszetevővel szembeni érzékenység esetén fogyaszthatóak, mert a panaszt, allergiát kiváltó összetevőtől garantáltan mentesek. (Magyar Táplálékallergia- és Táplálékintolerancia Adatbankban regisztrált termékek.) Így beilleszthetőek a tejfehérje-, tojás-, azoszinezék-, benzoesav és származékai-, kéndioxid és származékai allergiás beteg étrendjébe, illetve tejcukor érzékenység diétájába. A termékekben nyomokban földimogyoró előfordulhat, ezért ezektől nem mentesek, allergiás reakciókat okozhatnak.

A Gesztenye Marci gesztenyerudak 2003-ban elnyerték a Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegyet.
 
A Hungaropack 2006 csomagolási versenyen elismerő oklevélben részesültek.

A Gesztenye Marci házi meggydzsemes termék 2004-ben Foodapest Újdonságdíjat kapott, 2006-ban pedig Foodapest Sikerdíjat.

A tájékoztató az OÉTI szakmai anyagának felhasználásával készült.